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  • Homogeneity of Dynamically Defined Wild Knots
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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  • Open 3-manifolds, wild subsets of S3 and branched coverings
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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  • Vegetales silvestres de uso alimentario: determinación de compuestos bioactivos y valoración de la capacidad antioxidante
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: tesisColección E-prints Colección: Archivo institucional e-prints complutense
    • Autor: Morales Gómez, Patricia
    • : Cámara Hurtado, María de los Montes;Sánchez Mata, María de las Cortes
    • Resumen: La Tesis Doctoral presentada, que lleva por título “Vegetales silvestres de uso alimentario. Determinación de compuestos bioactivos y valoración de la capacidad antioxidante” tiene como objetivo principal el estudio de vegetales silvestres, tradicionalmente consumidos en España, para la caracterización de contenido en distintos compuestos bioactivos (hidro y liposolubles) y la valoración de
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    • su potencial actividad biológica, mediante la medida de capacidad antioxidante (utilizando distintas metodologías), con el fin de potenciar su consumo tradicional o su utilización como posibles fuentes de ingredientes funcionales. Para dar cumplimiento a este objetivo principal se han planteado los siguientes objetivos parciales: 1) Optimización de los distintos métodos analíticos para la caracterización de las muestras objeto de estudio, y en especial puesta a punto de la metodología de análisis del ácido fólico y folatos. 2) Caracterización de compuestos de interés nutricional y funcional de naturaleza hidrófila (contenido de vitamina C, ácido fólico y folatos, ácidos orgánicos, contenido de compuestos fenólicos y flavonoides totales) y lipófila (ácidos grasos esenciales y no esenciales, y tocoferoles), en las plantas silvestres objeto del estudio. 3) Valoración de la capacidad antioxidante de las mismas, mediante diferentes ensayos in vitro (DPPH, poder reductor, inhibición de la decoloración del β-í‐caroteno y TBARS). 4) Valoración de la influencia del tratamiento térmico en el contenido de algunos compuestos bioactivos como es la vitamina C, ácidos orgánicos y vitamina B9 (ácido fólico y folatos). Se han caracterizado un total de 20 especies vegetales silvestres diferentes, recolectadas en dos localidades diferentes de la Comunidad de Madrid y en al menos dos temporadas consecutivas. De entre las especies que se pueden consumir crudas, una ración de 100 g de hinojo (Foeniculum vulgare) puede cubrir el 50 % de las IDR de vitamina C para adultos, y más del 100 % de las IDR de ácido fólico; la colleja (Silene vulgaris) aporta gran cantidad de ácido fólico, duplicando, con una ración de 100 g, las IDR para adultos. Respecto al contenido en compuestos liposolubles, la acedera (Rumex papillaris) es una buena fuente de ácidos grasos poliinsaturados y tocoferoles totales, mientras que en el caso del α-í‐tocoferol, se puede considerar a la colleja (Silene vulgaris) por su contribución a la dieta. Respecto a aquellas que se consumen cocinadas, el lupio (Tamus communis) y el espárrago triguero (Asparagus acutifolius), siguen siendo una buena fuente de vitamina C (100 g cubren más del 50 % de las IDR para adultos); y en el caso del espárrago triguero cocido, también se cubre este porcentaje de las IDR de ácido fólico. [ABSTRACT] The present work is focus on the study of wild vegetables, traditionally consumed in Spain, with the aim of characterizing the contents of different bioactive compounds (hydrophilic and lipophilic) and the evaluation of potential biological activity as antioxidant capacity (using different methodologies), so as to recuperate its traditional consumption or to be used as possible sources of functional ingredients. The following partial objectives have been established: 1) Optimization of the analytical methods for chemical characterization of vegetables, specially for folic acid and folates (pteroil-í‐polyglutamates) analysis in plants; 2) Characterization of the contents of hydrophilic bioactive compounds in wild plants subject to this study: vitamin C, vitamin B9 (folic acid and folates), organic acids, phenolics and total flavonoids; 3) Characterization of the contents of lipophilic bioactive compounds in wild plants subject to this study: fatty acids (essential and non-í‐essential) and vitamin E (tocopherols); 4) Assessment of the antioxidant capacity of the wild plants under study, via different in vitro assays; 5) Assessment of the influence of boiling on in the contents of some bioactive compounds such as vitamin C (AA y ADHA), organic acids and vitamin B9 (folic acid and folates) in the studied wild edible plants. A total of 20 wild vegetables have been considered, collected in two different locations of Central Spain, and at least during two consecutive periods. As many of them can be eaten raw, 100 g of Foeniculum vulgare can provide 50 % of vitamin C daily requirements for adults, and more than 100 % of folates daily requirements; Silene vulgaris also provides a high amount of folic acid (100 g can fulfill double of the daily amount required). Regarding lipophilic compound, Rumex papillaris is a good source o polyunsaturated fatty acids and tocopherols, while for α-í‐tocopherol, Silene vulgaris is considered as a good source. In the case of the species that should be cooked before consumption, Tamus communis and Asparagus acutifolius are still good sources of vitamin C after cooking (retaining in 100 g an amount equivalent to 50 % of recommended dietary intake), and in the case of cooked Asparagus acutifolius, also 50 % of folates recommended dietary intake is covered). In the light of the results obtained, edible wild plants, although subjected to natural variability, are very interesting resources to be preserved, either as wild plants, in situ cultivation, or ex situ in germoplasm banks, with the aim of preserving and revalorize their food use as part of our gastronomic traditions and sources of nutrients and bioactive compounds to improve the nutritional quality of the diet
    • Palabras clave: Alimentos vegetales, Plantas silvestres
    • Materia: Farmacia
    • Identificador OAI: oai:www.ucm.es:14444
    • Tipo: Tesis
    • Editorial: Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones
    • Departamento: Fac. de Farmacia - Depto. de Nutrición y Bromatología I (Nutrición)
    • ISBN: 978-84-695-1009-4
    • CDU: 613.26(043.2)
    • Notas: Tesis de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Farmacia, Departamento de Nutrición y Bromatología, leída el 14-07-2011







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  • Ancient DNA reveals traces of Iberian Neolithic and Bronze Age lineages in modern Iberian horses
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección E-prints Colección: Archivo institucional e-prints complutense
    • Título de publicación: Molecular ecology
    • Autor: Arsuaga, Juan Luis de;Durling, Mikael Brandström;Ellegren, Hans;Gilbert, M. Thomas P.;Götherström , Anders;Lidén, Kerstin;Linderholm, Anna;Lira, Jaime;Olaria, Carmen;Willerslev, Eske
    • Resumen: Multiple geographical regions have been proposed for the domestication of Equus caballus. It has been suggested, based on zooarchaeological and genetic analyses that wild horses from the Iberian Peninsula were involved in the process, and the overrepresentation of
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    • mitochondrial D1 cluster in modern Iberian horses supports this suggestion. To test this hypothesis, we analysed mitochondrial DNA from 22 ancient Iberian horse remains belonging to the Neolithic, the Bronze Age and the Middle Ages, against previously published sequences. Only the medieval Iberian sequence appeared in the D1 group. Neolithic and Bronze Age sequences grouped in other clusters, one of which (Lusitano group C) is exclusively represented by modern horses of Iberian origin. Moreover, Bronze Age Iberian sequences displayed the lowest nucleotide diversity values when compared with modern horses, ancient wild horses and other ancient domesticates using nonparametric bootstrapping analyses. We conclude that the excessive clustering of Bronze Age horses in the Lusitano group C, the observed nucleotide diversity and the local continuity from wild Neolithic Iberian to modern Iberian horses, could be explained by the use of local wild mares during an early Iberian domestication or restocking event, whereas the D1 group probably was introduced into Iberia in later historical times.
    • Palabras clave: Bronze Age, Domestication, Equus caballus, Iberian Peninsula, Middle Ages, Mitochondrial DNA, Neolithic, Restocking
    • Materia: Geología
    • Identificador OAI: oai:www.ucm.es:10548
    • Tipo: Artículo
    • Editorial: Wiley-Blackwell
    • Departamento: Fac. de CC. Geológicas - Depto. de Geodinámica
    • ISSN: 0962-1083
    • CDU: 577.21:575.8
    • Notas: The definitive version is available at www.blackwell-synergy.com







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  • Uncountably many wild knots whose cyclic branched covering are S3
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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  • Scriptum super quarto Libro Sententiarum /
    Formato del documento: IMAGENTipo de documento: libroColección Dioscorides Colección: Biblioteca digital Dioscórides






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  • Riesgo de entrada de la enfermedad de Newcastle en España a través de columbiformes
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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  • A Deletion Variant of the Aspergillus fumigatus Ribotoxin Asp f 1 Induces an Attenuated Airway Inflammatory Response in a Mouse Model of Sensitization
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección E-prints Colección: Archivo institucional e-prints complutense
    • Título de publicación: Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology
    • Autor: Batanero Cremades, Eva;García Fernández, Rosa;Gavilanes, José G.;Martínez del Pozo, Álvaro;Villalba Díaz, María Teresa;Álvarez García, Elisa
    • Resumen: α-Sarcin is a natural variant of Asp f 1 produced by the nonpathogenic fungus Aspergillus giganteus. Both proteins show a sequence identity of 87% and almost identical 3-dimensional structures. α-Sarcin Δ(7-22) is a deletion mutant that displays
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    • reduced immunoglobulin (Ig) E reactivity and is much less cytotoxic than wild-type proteins against human transformed cells. Objective: A murine model of sensitization to Asp f 1 was established to test the response elicited by this α-sarcin Δ(7-22) deletion mutant. Methods: BALB/c mice were treated intraperitoneally with different mixtures of recombinant wild-type Asp f 1 and/or a suspension of a commercially available A fumigatus standard extract. Mice were then intranasally challenged with Asp f 1 or α-sarcin Δ(7-22). Sera were collected for subsequent measurement of Ig levels and histological analysis of the nostrils and lungs. Results: Sensitization to Asp f 1 was successful only when the purifi ed protein was fi rst administered together with the A fumigatus suspension. The model was characterized by elevated levels of total IgE in serum and histological lesions in the lungs and nostrils. These symptoms were less severe when the deletion variant was the protein administered, thus confi rming in vivo its lower toxic character. Conclusions: An easily reproducible mouse model of A fumigatus Asp f 1 sensitization was established. This model revealed α-sarcin Δ (7-22) to be a potential candidate for immunotherapy.
    • Palabras clave: Aspergillus, Sarcin, Ribotoxin, Asp f 1, Allergen, Ribonuclease
    • Materia: Biología; Medicina
    • Identificador OAI: oai:www.ucm.es:10331
    • Tipo: Artículo
    • Editorial: Esmon Publicidad
    • Departamento: Fac. de CC. Químicas - Depto. de Bioquímica y Biología Molecular I







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  • Diferenciación de carnes de jabalí europeo (Sus scrofa scrofa) y cerdo doméstico (Sus scrofa domestica) mediante el análisis por PCR de la región mitocondrial D-loop y el gen nuclear MC1R
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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  • El papel de la fauna silvestre en las enfermedades emergentes
    OAI: open archives initiativeTipo de documento: artículoColección Revistas UCM Colección: Portal de revistas científicas complutenses






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